Изложба „Да възродим бабините дантели“

На 20 август 2010 г. в 18.00 часа в Сарафска къща, Самоков, се откри изложба на шита дантела по проекта, спечелен от читалище Любословие и финансиран от Министерство на културата „Да възродим бабините дантели.“ Партньори по проекта са СНЦ „Бизнес център – бизнес инкубатор – Самоков” и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”. В изложбата бяха включени издирени от Самоковските села образци на шита дантела, много широко разпространена и работена до преди повече от 50 години, както и нови изделия, изработени от участничките в проекта. Всички стаи в Сарафската къща бяха озарени от магията на най-фината дантела, а това беше само малка част от намереното в бабините ракли. Най-хубавите фути и ръкави все още се употребяват от техните наследнички, участващи във фолклорните групи на общината. Те присъстваха на изложбата под формата на снимки.

Кметът на общ. Самоков, г-н Ангел Николов, открива изложбата в Сарафската къща

Детската фолклорна група на Даниела Георгиева привлече вниманието на посетителите със невероятните си песни. Лично кметът на Самоков г-н Николов откри изложбата, като изрази съпричастността си към занаятчийското съсловие и се похвали със своето майсторско свидетелство. Председателят на читалище „Любословие“ представи спечеления проект и извършените до момента дейности. Показана бе и мултимедийна презентация за шитата дантела.

Гостуващ участник в изложбата беше Антоанета Толтукова – Хаджиперева, дългогодишен майстор на национални шевици и облекла в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Тя показа свои творби, включващи самоковски шевици.

Председателят на читалище "Любословие", Лилия Кинина, представя проекта "Да възродим бабините дантели"

Събитието приключи в градинката на Сарафската къща, където на по чашка гостите споделиха впечатленията си от видяното.

Все още няма коментари, бъдете първи!

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *