Състезание за популяризиране на шитата дантела и самоковска шевица

Демонстраторска изложба и състезание за  популяризиране на шитата дантела и самоковска шевица във връзка с празника на Самоков – 21 август, 2010 г.

Партньори: 

Фонд 13 века България – Сарафска къща, Самоков

Коутс – България

Читалища на община Самоков

За празника на Самоков групата, занимаваща се с изучаване на техниката „шита дантела” ще организира изложба от експонати, събрани от селата в Самоковска община, както и изделия, изработени от клуба по време на 6-месечното обучение.  Всички намерени произведения ще се подредят в Сарафската къща, тъй като тя е много хубав естествен декор и притежава нужната атмосфера за подобно събитие.

Пазва

За популяризирането и по-масовото участие на обществеността в това събитие сме организирали състезание за майсторство в 3 възрастови групи с много награди и изненади, което ще се проведе в два дни – 21 и 22 август. Първия ден – изработка на българска шевица, като за трите групи са определени модели с различна трудност, според възрастта и уменията. Втория ден – свободна програма, всички участници ще покажат най-добрите техники, които владеят – шита дантела, калоферска дантела, рязана бродерия, 1 кука и др.

Ръкав на женска риза

Също така – награда за творчество, която ще бъде присъдена за изделие, в което са съчетани най-добре елементите от различните схеми на шевиците. Изделието се бродира в къщи, а схемите ще бъдат поместени във вестник Любословие. Тези шевици или близки до тях ще бъдат бродирани на състезанието.

Жури от професионалисти оценява изделията и награждава победителите. Имаме намерение да поканим известни български дизайнери, които включват национални шевици и дантели в техните колекции, представители на фирма Коутс – България, основни вносители на материали за плетиво и бродерия. Вече сме изпратили покана на г-жа Ан Уилър, която е специалист по текстилни техники от Единбург, с молба да участва в нашата изложба с техни експонати. Покана е изпратена и до калоферски майсторки на дантела.

Пола на женска риза

С помощта на местните читалища по селата издирваме възрастни жени, които на времето са правили шита дантела. Идеята е да бъдат включени в програмата на изложбата и да разкажат наживо за тази техника, от кого са я научили и други интересни неща. Много добре ще се получи, ако ни бъде предоставен мултимедиен проектор, на който да се прожектират видеозаписи от гостуването на клуба на майсторките от близките села.

Предвижда се покана към националните медии, телевизии и женски предавания.

За контакти: 0722 66659, 0888 581036, ani_yoveva@yahoo.com, Ани Йовева

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

Все още няма коментари, бъдете първи!

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *