Изложба „Да възродим бабините дантели“

На 20 август 2010 г. в 18.00 часа в Сарафска къща, Самоков, се откри изложба на шита дантела по проекта, спечелен от читалище Любословие и финансиран от Министерство на културата „Да възродим бабините дантели.“ Партньори по проекта са СНЦ „Бизнес център – бизнес инкубатор – Самоков” и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”. В изложбата бяха включени издирени от Самоковските села образци на шита дантела, много широко разпространена и работена до преди повече от 50 години, както и нови изделия, изработени от участничките в проекта. Всички стаи в Сарафската къща бяха озарени от магията на най-фината дантела, а това беше само малка част от намереното в бабините ракли. Най-хубавите фути и ръкави все още се употребяват от техните наследнички, участващи във фолклорните групи на общината. Те присъстваха на изложбата под формата на снимки.

Кметът на общ. Самоков, г-н Ангел Николов, открива изложбата в Сарафската къща

Детската фолклорна група на Даниела Георгиева привлече вниманието на посетителите със невероятните си песни. Лично кметът на Самоков г-н Николов откри изложбата, като изрази съпричастността си към занаятчийското съсловие и се похвали със своето майсторско свидетелство. Председателят на читалище „Любословие“ представи спечеления проект и извършените до момента дейности. Показана бе и мултимедийна презентация за шитата дантела.

Гостуващ участник в изложбата беше Антоанета Толтукова – Хаджиперева, дългогодишен майстор на национални шевици и облекла в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Тя показа свои творби, включващи самоковски шевици.

Председателят на читалище "Любословие", Лилия Кинина, представя проекта "Да възродим бабините дантели"

Събитието приключи в градинката на Сарафската къща, където на по чашка гостите споделиха впечатленията си от видяното.

Споделете

Навигация в публикациите

Вижте още:

Все още няма коментари, бъдете първи!

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *